ИНИЦИЈАТИВА ЗА СТАТУС ГРАДА

_DSC0332 DAN OPSTINE BORБОР-Свечаном академијом у сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ у Бору, обележен је Дан ослобођења у Другом светском рату и Дан општине Бор. Овогодишња прослава протекла је и у знаку два велика јубилеја, 70 година од када је Бор први пут добио статус града и 110 година од смрти првог управника борског рудника, инжењера Фрање Шистека.

Многобројне госте, представнике локалних самоуправа из окoлних општина, бивше председнике борске општине и представнике политичког и друштвеног живота из региона поздравили су Александар Миликић, председник општине Бор и Видоје Адамовић, председник Скупштине општине Бор.

– Општина Бор је отворила низ значајних тема. Покренули смо иницијативу и договорили да у наредном периоду и то врло брзо, општина Бор превазиђе своје оквире територијалне организације и постане град. Оваква општина са индустријом и геополитичком позицијом коју има на пограничју са две велике државе Румунијом и Бугарском, као и то да је борски рудник један од већих учесника у БДП-у државе Србије, мора да добије статус града -рекао је Миликић.

Миликић је додао да је општина Бор у овој години издвојила значајна средства за социјална давања, као и за решавање проблема незапослености у оквиру Локалног акционог плана запошљавања.

На овој свечаности локална самоуправа је лаптоп рачунарима наградила најбоље ученике борских основних и средњих школа за постигнуте резултате, који су марљивим радом заслужили епитет ученика генерације.

Међу борским основцима награде су добили Немања Стефановић, ОШ „Свети Сава“, Лазар Милутиновић, ОШ „Душан Радовић“, Ивана Игов, ОШ „Бранко Радичевић“, Андрија Пешић, ОШ „3.октобар“, Марија Бузеј, ОШ „Вук Караџић“, Алекса Поповић ОШ „Станоје Миљковић“ Брестовац, Недељко Мартиновић, ОШ „Ђура Јакшић“ Кривељ и Марко Тодоровић, ОШ „Петар Радовановић“ Злот. Од средњошколаца награде су припале Срђану Петровићу из Машинско-електротехничке школе, Николи Бугарину из Гимназије „Бора Станковић“, Александри Радић из Економско-трговинске школе и Јелени Димитријевић из Техничке школе.

Свечаност поводом Дана општине Бор су својим наступом увеличали и чланови градског хора „Феникс“ и млади глумци Драмског студија установе „Центар за културу општине Бор“.

М.М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics