Општина Бор без правне заштите 1.395 дана?!

DSC_0623Општинској управи општине Бор је требао 101 дан да одговори на питање “Борског проблема: Зашто Бор нема легално изабраног јавног правобраниоца, јер је особи која се и даље налази на том месту мандат истекао пре скоро четири године, или прецизније- пре 1.395 дана?!

Актуелном новоизабраном председнику Општине Бор Александру Миликићу је за одговор било потребно мање од једног минута:Foro 20 04 2013, mladost i iskustvo DSC_3819

-Да, слажем се да Општина Бор нема изабраног јавног правобраниоца и да је овом који и даље обавља тај посао истекао мандат. Нажалост, Општина Бор има велики проблем у недостатку квалитетних правника у општинским органима. Нама су неки правници пред пензијом а ми немамо могућност да запослимо квалитетне кадрове на њиховим местима. То, нажалост, значи да се Општинска управа није одговорно понашала и благовремено припремала одговарајуће кадрове. То се односи на комплетну структуру Општинске управе, па самим тим и за место будућег  јавног правобраниоца. Функција јавног правобраниоца је веома важна и одговорна. Он заступа интересе Општине Бор у разним приликама, па и на суду, и показало се, нажалост, да смо ми у неком претходном периоду многе судске спорове, из мени непознатих разлога јер нисам довољно стручан за ту област, изгубили, тако што смо се или повлачили из спорова, или нисмо били способни да их ефикасно водимо. Морамо под хитно да решимо и тај проблем са статусом јавног правобраниоца-закључио је Миликић.

Како се јавни правобранилац бира на мандат од пет година, а како је последњи легално именован одлуком СО Бор од 01.12.2008. године, мандат му је истекао још  крајем давне 2013. године.(ВИДИ ПРИЛОГ)

У Закону о правобранилаштву(ВИДИ ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА) пише ко, како и када бира правобраниоца, али пише и које су његове надлежности:

“Правобранилаштво … јединице локалне самоуправе у поступцима пред судовима, управним и другим надлежним органима заступа …јединицу локалне самоуправе ради заштите њених имовинских права и интереса.

Правобранилаштво јединице локалне самоуправе прати и проучава правна питања од значаја за рад органа и правног лица које заступа, посебно из области њихове надлежности, као и питања у вези са применом закона и подзаконских аката која су, или могу бити, од значаја за предузимање било које правне радње органа и правног лица које заступа, посебно за спречавање штетних имовинскоправних и друштвено негативних последица по правно лице које заступа.

Правобранилаштво јединице локалне самоуправе даје мишљења приликом закључивања уговора које закључује то правно лице, посебно уговора из области имовинскоправних односа, привредно правних уговора и дају правне савете свим органима јединице локалне самоуправе које заступају.“ (члан 52.)

Izjava Petrovića broj 421, 20 05 2014Свима који су ово прочитали није потребна велика стручност, коју нема ни писац овог текста, да се запитају: коме је ишло у прилог да Општина Бор нема легитимну и легалну правну заштиту(имовине, заштиту од потенцијалних штетних уговора, огромне одштете за уједе паса луталица…). Грађанима то никако није ишло у прилог.

Поред многих врло озбиљних питања, неизбежно је запитати се: шта је радио-није радио Живорад Петровић, председник Општине Бор у чијем мандату све време није било изабраног јавног правобраниоца, шта су радили чланови Општинског већа, и, на крају крајева, како је могуће да, уз пар часних изузетака, одборници СО Бор не осећају одговорност за то што нису радили свој посао за који су их грађани бирали?

И на крају овог дела  серилаја, који писац овох редова води под шифром: “Бор у процесу европских 348349-3-1интеграција“, још једна парадигма увреженог манира неодговорности оних који доносе одлуке и оних који те одлуке морају да спроведу у праксу, или их опозову.

Крајем 2012. године, одборници СО Бор су донели одлуку о успостављању институције Заштитника грађана, коју држава Србија одавно има, али и већина градова и општина у нашој држави. Заштитник грађана Бора никада након тога није изабран, а од тада је прошло скоро пет година-или прецизније 1.760 дана?!

Бор нема јавног правобраниоца, нема заштитника грађана!? Коме онда да се обратимо да заштитимо своја грађанска права и затражимо одговорност за све оно што је Државна ревизорска институција констатовала у свом извештају контроле рада:

Општине Бор, за 2013. годину  и  ЈКП Топлана “Бор“ за 2012. годину?

 

Одборницима, у мандату који је још у току, могу само да поклоним следећи видео клип, у знак “поштовања и поверења“:


Напомена: Фотографије и прилози из архиве “Борског проблема“

Љубиша Маринковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics