Зашто млади почињу да се дрогирају?

Naslovna _0016-Нажалост по Бор, на основу истраживања које су пре пар година спровели лекари из Психијатријске установе у Горњој Топоници код Ниша, иако се највећи број зависника налази у нишком округу, ако гледамо највећи број зависника у односу на број становника- Бор се налази на првом месту-казао је на данашњој трибини “Зашто млади почињу да се дрогирају“, одржаној у Бору, Александар Жугић, председник Организације за борбу против наркоманије “Излазак“, која се бави питањима наркоманије и која је настала на иницијативу бивших зависника.

Циљ пројекта “Бирам опоравак“ је да покрене људе вам Београда, јер се приметило током протеклих година да се организацији јављају људи искључиво из великих градова, као што је Београд и Нови Сад, а неспорно је да постоји доста зависника и у унутрашњости Србије.

-Нажалост, ми смо организација која се претежно бавила последицама пошасти зване наркоманија. Сада смо се определили да кренемо по Србији и да се бавимо неком системском превенцијом, односно да са младима у Србији разговарамо о томе и посејемо неко зрно оптимизма да се нешто може променити набоље- казао је Жугић.

По речима Жугића,проблем са наркоманијом је, нажалост,  све већи и већи.DSC_0014

 -Статистика је увек незахвална, а ова којом ја располажем није скоро абдејтована и дост је непоуздана. Она каже да у Србији има око 30 хиљада регистрованих наркомана. Методологије у неким европским зељама такве бројке одмах множе са пет, јер је број корисника психоактивних супстанци много већи. Србија је 2014. године израдила своју четворогодишњу Националну стратегију за Борбу против дроге, исте године је отворена и Канцеларија за борбу против наркотика, али није довољно направити само стратегију или отворити канцеларију. Без намере да политизујем овај проблем , који је старији од свих странака у Србији, генерално мислим да се није пуно урадило на овом пољу-закључио је Жугић.

“Излазак“ је ове године, на Дан борбе против злоупотребе дроге, покренуо иницијативу и отворио бесплатан број телефона за зависнике: 0800-104-100, на који могу да се јаве и добију сву могућу стручну помоћ и подршку.

Организатор трибине је Општина Бор и канцеларија за младе у Бору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics