Место телевизије у савременом медијском систему

Трибина “Место телевизије у савременом медијском систему” одржаће се у уторак 12. септембра у Бору, у Народној библиотеци, Моше Пијаде 19, у 19 часова.

Саговорници: Александар Тимофејев, новинар Радио телевизије Војводина и дугогодишњи директор и уредник Студиа Б; Миломир Марић,главни уредник Хепи телевизије; Зоран Станојевић, уредник и водитељ на РТС; Владан Радосављевић, медијски аналитичар; Јелена Милетић, историчарка уметности и професорица грађанског васпитања; Вања Чолић, дописница РТС-а;

Уводничар: Станко Црнобрња, редитељ, продуцент, сценариста, професор на Факултету за медије и комуникације;

Модераторкиња: Виолета Стојменовић, библиотекарка у Народној библиотеци Бор;

Теме које ће бити предмет разговора у Бору су: у чему се данас огледа моћ и значај телевизије; телевизија у доба мултимедија; садржаји који могу да привуку нову публику.

zoran stanojević“Место телевизије у савременом медијском систему” ће бити девети у серији од десет разговора које организују ИП Цлио и Покрет Нови оптимизам под називом Медији и Нови оптимизам, а у оквиру обележавања двадесет година постојања едиције Мултимедиа.Разговори су до сада реализовани у Новом Саду, Нишу, Новом Пазару, Суботици, Ужицу, Kрагујевцу и Шапцу док ће наредни бити у Бору и Зајечару.

Ове године навршава се 20 година писуства едиције Мултимедиа, IP Clio, у стручној и широј јавности. Недавно, на 23. међународном салону књига у Новом Саду, уручено је и последње у низу признања – Повеља Новосадског сајма за двадесетогодишњицу успешне актвиности што је четврто признање досадашњем уредничком концепту и активностима.

Намера нам је да “радно обележимо” ове јубилеје у Србији и то са својим дугогодишњим партнерима и сарадницима. Серија разговорапод називом Медији и Нови оптимизам има за циљ да отвори јавну дебату о друштвеном статусу и утицају савремених медија, медијској култури, професионалном положају новинара. Тиме настављамо са дводеценијским подстицајима медијским посленицима да се активније залажу за образовање и унапређење професије. Дневни лист Данас, као и агенција Бета такође обележавају две деценије деловања. Ова наша два угледна, непосрнула и непоткупљива извора информација и критичког мишљења, учествоваће и бележиће дебате које ће се раеализовати у десет градова Србије.

На првој дебати у Новом Саду, “Медијска писменост и медијска култура” покренута је и иницијатива за писање а затим и потписивање Декларације о медијској писмености. Декларацијом у десет тачака истакнути су захтеви и препоруке надлежним органима за јасније и ефикасније одређење државне политике у домену медијске писмености. Независно друштво новинара Војводине, ИП Цлио и Покрет Нови оптимизам били су први потписници декларације.milomir-maric-2-printscreen-630x380

У тренуцима обележеним медијском неслободом, у времену у којем се ситуација у медијским областима оцењује као алармантна а цензура приглушује гласове другачије од доминантних, где таблоидна штампа постаје извор (не)проверених информација и где је умеће медијске манипулације постало обавезна вештина државних функционера, поставља се питање шта и куда даље? Може ли се наставити овим утабаним путем медијског терора и тражити у мраку сад већ ретке светионике или треба тражити нова решења, нове приступе изналажењу слободе говора, мишљења, информисања? Ова, и многа друга питања све више добијају на својој актуелности, а да би се дошло до одговора неопходно је покренути дијалоге, сучелити ставове, критички приступити проблему. Едиција Мултимедиа већ двадесет година одржава традицију постављања питања и давања одговора; намењена стручној и широј јавности активно се бави ширењем медијске писмености и културе. “Нови оптимизам” препознао ју је као један од оних ретких светионика који се не гасе, односно, који не би смели бити угашени! Зато иступамо заједнички стварајући библиотеку Новог отпимизма.

Следећа и последња дебата “Смртоносна журналистика – информисање, грађани/потрошачи, доба после истине” биће одржана у Зајечару, 18. септембра.

Извор: Данас Онлине

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics