У Европу са европским српским селима

Naslovna_0085“Да бисмо ушли у Европу, најпре требамо да уђемо у сва српска села, а поготову она која се налазе у рубним деловима наше државе,  и новом аграрном политиком зауставимо одлив претежно младог становништа, али и створимо услове за њихов повратак , за удруживање младих пољопривредника, њихову конкурентност и економску одрживост на селу“-рекао је Милан Кркобабић, министар задуже за регионални развој, на данашњем састанку у Борском управном округа у Бору.

По Кркобабићевим речима, циљ је поспешивање и развој здругарства у Србији, али и разговори о новом приступу у регионалном развоју Републике Србије. У току су припреме да у наредној години у буџету РС буду обезбеђена адекватна средства која би омогућила регионални развој у складу са временом у коме живимо. Времену у коме имамо забрињавајући одлив становништва. Саму у овом округу у протеклих 20 година број становника је смањен за трећину, али ништа боља ситуација није ни у осталим рубним окрузима.DSC_0014

“Није наше кључно питање улазак у Европу. Ми ћемо ући у Европу, али млади људи са ових простора полако али сигурно нас напуштају и већ иду у Европу. Остали су старији становници који ће биолошки нестати. Зато је наш примарни циљ да поново уђемо у Србију. То парадоксално звучи, али не можемо ући у Европу ако не уђемо у наше рубне општине да покушамо да подстицајним мерама задржимо становништво, да задржимо младе људе, или да омогућимо онима који су отишли да препознају перспективу и врате се. То се не може урадити наредбодавно већ стварањем адекватних услова и могућности избора.Један од тих избора је формирање земљорадничких задруга. Да удружимо мале пољопривредне произвођаче, да их учинимо конкурентним, да учинимо да уз подршку државе своју будућност виде у Србији“-казао је Кркобабић.

Kркобабић је истакао да ће у наредне три године Влада Србије у оснивање нових и ревитализацију постојећих задруга уложити 25 милиона евра, а до краја ове године, у експерименталној фази, 200 милиона динара.

DSC_0165“Истовремено ће новом аграрном политиком бити успостављен и одговорнији однос према државном земљишту. Планирамо поделу и уступање на коришћење државног пољопривредног земљишта младим брачним паровима у распону од 20 до 50 хектара, без надокнаде.Ово је дугорочан и стратешки циљ и мисија отклањања кључне претње по националну безбедност, а то су празна српска села у пограничним деловима“-закључио је Кркобабић.

Састанку у Борском управном округу присуствовали су и председници општина Кладово, Неготин и Бор, као и начелник Борског управног округа.

Министар Кркобабић са својим сарадницима и домаћинима посетио је борско село Шарбановац и пољопривредно домаћинство Новице Велкановића.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics