Криво седи,право збори

DSC_0238Судећи по фотографијама председника Општине Бор, може се стећи утисак да је колор фотографија настала у време Бранислава Ранкића или чак нешто касније. Пре тога су у Бору вероватно постојале само амебе? Нисам склон тврдњи да су шарена времена у Бору повезана са колоризацијом председника, било је тога и раније, али једно је сигурно, доњи ред фотографија означава време “прелетача“.

Историјска чињеница је да је Џејмс Клерк Максвел још давне 1861. године направио прву фотографију у боји. Уопште, прва фотографија је настала као руку дело извесног Нисефора Нијепса 1826. године. Време експозиције је било чак осам сати.

Кад смо код експозиције, једна од дефиниција ове стране речи може се превести као излагање светлости. Људи који су својевремено формирали ову својеврсну изложбу фото-портрета челника Бора и време њихових мандата су упућени од стране стручњака да портрете раде у црно-белој боји, која знатно дуже задржава своја својства и не мења свој квалитет под експозицијом светлости и времена. Колор фотографија нема ту отпорност-она бледи.

У низу порука и емоција које код мене изазива свака од ових фотографија, најмање је битна ова која и на овај начин најављује долазак кичераја и у политички живот Бора.

Оно што сам сам запазио је низ грешака у неоспорним чињеницама, али и нешто зле намере онога ко је све ово уприличио у холу Општине.DSC_0238 1

Прво, ако недвосмислено пише да је др Стојадин Стојановић Дича председник Општине Бор био у мандату 1990-1993. година, како онда може да пише да је Илија Таникић Љике председник био у мандату 1992-2000. година? Значи ли то да су Дича и Љике 1993. године заједно владали Бором?

DSC_0238 2 (2)Друго, Бранислав Ранкић Бане је председник Општине Бор био у два мандата. У овом, како пише, пре Срђана Марјановића Сркија, али и  у мандату након Марјановића до увођења привременог органа на челу са др Жиком Голубовићем Зубарем. То је факат.

Трећа, ранија пракса је била да се фотографија председника качи тек по истеку мандата. Живорад Петровић Жика је себе окачио још за “политичког живота“, и још приде ставио у потпису 2014. година и даље. А нема даље. У зиду су закуцана још два чавла , за још две фотографије.

Четврто, субјективно виђење. Многи нису приметили да је у једном дужем периоду са зида била скинута фотографија Крсте Калчића Кокана, који је председник Општине Бор био у мандату 2000-2004. година. На моје радознало питање: шта то значи и ко је фотографију уклонио, одговорено ми је да је управо та фотографија узета као мустра за израду фотографија наредних председника.

Зла намера или још једна аљкавост у низу, тек Калчићева фотографија једина није у винкли са рамом-искошена је.

Било како било, невезано за ову причу о фотографијама, негде пре годину дана поставио сам неку врсту двосмислене анкете, која са правим, нарученим, анкетама нема ничег заједничког, па самим тим није ни у винкли.

Тек посетиоцима сајта су је постављено једно трик питање:

Kо је актуелни председник Општине Бор?

Погледајте резултате који су настали у збиљи или у шали пар стотина Борана:

•Небојша Виденовић  5.67%

•Саша Вукадиновић  5.67%

•Благоје Спасковски  46.1%

•Љубинка Јелић  17.02%

•Живорад Петровић  24.11%

•Видоје Адамовић  1.42%

Да је председник Општине Бор Благоје Спасковски верује скоро половина испитаника. За Петровића зна тек сваки четврти, а, богами, начелница се врло добро котира са 17 одсто гласова. Виденовић и Вукадиновић су на ивици цензуса, а Видоје Адамовић је ту где је, а питање је да ли је и за ту где је.

Па сад` ви подцењујте народ. Никако. Народ увек добро зна ко коси а ко воду носи.

Љубиша Маринковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics