Живојин Станић:Уз музику и песму-у још један живот

“Мој цео живот је у песми. Музика ми је љубављу коју гајим према њој узвратила. Уз песму и игру је живот лакши и лепши. Нема драгоценије вредности од спознаје искрености и лепоте коју музика пружа. Моја је срећа што сам имао прилике да генерацијски пратим музички развитак и заједно са њом уживам у вредности и лепоти музичког звука“- говори Станић, напомињући да када би се поново родио недвосмислено би се бавио истим послом и уз музику и песму проживео још један живот.

Овај текст је објављен у “Борском проблему“ број 178, од 22.09.2009. године.

Текст објављујемо како би, из поштовања према Жики-Музики, дали скроман допринос незабораву.

 

Разговор са Живојином Станићем, музичким уредником Радио-телевизије Бор

УЗ МУЗИKУ И ПЕСМУ-У ЈОШ ЈЕДАН ЖИВОТ

Живојин Станић, већ 35 година у музичкој редакцији локалне радио- телевизије уређује музички програм, и  с поносом тврди да нема школе у Бору у којој, током дуге професорске каријере, децу није подучавао музицирању, Током своје дугогодишње каријере главног и одговорног уредника радија, сакупљао је најпопуларнија музичка издања свих продукцијских кућа на територији бивше СФРЈ. Право богатство музике и песама најпопуларнијих естрадних уметника наше државе, које се налази у овом предузећу данас броји више од 22.000 ’’носача звука’’, што на плочама, што на дисковима.

– Мој цео живот је у песми. Музика ми је љубављу коју гајим према њој узвратила.  За све ове године рада и трагања за њом, успео сам да све музичке жанрове, почев од озбиљне музике, преко дечијих песама, забавне, народне и данас новокомпоноване музике сакупим на једном месту. Овај времеплов музичких издања је богатство од непроцењиве вредности које не само што указује на ток и развитак музике годинама уназад већ и осликава лепоту, радост и музичку историју народа и онога што су волели и волеће- а то су добре и квалитетне песме- прича са поносом Станић.

Његови ’’прсти су умешани’’ у организацију скоро свих културних манифестација у тимочком крају. Има га свуда, од Црноречја до „Вражогрначког точка“, на фестивалима дечијих песама у Доњем Милановцу, а не заобилази ни сусрете фолклориста у Kучеву, „Мокрањчеве дане“ у Неготину, па ни „Сусрете села“ од Тимока до Дунава.

Недавно је тај труд и награђен, када је на Фестивалу културе села Србије у Великој Плани, одликован признањем „Златни ТВ звук“, за дугогодишњи рад и очување великог броја музичких нумера.

– Ово је круна мог дугогодишњег рада, уз помоћ мојих колега и сарадника. Срећан сам и што сам за 30 година Фестивала дечије забавне музике у Доњем Милановцу добио највредније одличје, јер сам сваке године био члан жирија. У мом стану је најмање још 200 захвалница. Најважније је у животу радити оно што заиста и волите. Сва та љубав коју усмерите према развитку посла једнога дана се двоструко врати свакоме. Ово је само подстрек да се не уморим и застанем- додаје наш саговорник.

Овог неуморног музичара, од миља колеге зову професор с виолином. Четири деценије је већ почасни члан KУД-а „Бор“, а био је и дугогодишњи вођа групе певача овог друштва. Са осталим члановима KУД-а је пропутовао готово целу Европу.

– Уз песму и игру је живот лакши и лепши. Нема драгоценије вредности од спознаје искрености и лепоте коју музика пружа. Моја је срећа што сам имао прилике да генерацијски пратим музички развитак и заједно са њом уживам у вредности и лепоти музичког звука- говори Станић, напомињући да када би се поново родио недвосмислено би се бавио истим послом и уз музику и песму проживео још један живот.

                                                                                                                                                                              Д.С.

IMG_1528 1 Problem 178 22 09 2009 Zivorad Stanisavljevic 1534

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics