Седнива Већа под “теретом“ 25 потписа за смену Петровића

DSC_0419Сутрашња, 83. по реду, седница Општинског већа Општине Бор могла би, а и не мора, да наговести епилог или бар смер кретања најављеног расплета несугласица у Општинском одбору Српске напредне странке(СНС). Смена или оставка је све извеснија, нова кадровсак решења чекају аминовање врха странке.

За сутрашњу седницу је предлажем следећи дневни ред: (види прилог)

Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине Бор за 2016. годину, Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Бор  за 2017. годину; Предлог Одлуке о изменама кадровског плана Општинске управе општине Бор за 2017. годину…можда ипак сачекају неког новог председника.

Како каже извор “Проблема“,  у СНС-у су дефинитивно решени да најпре зауставе даље пропадање града и раст огромних дугова у јавном сектору, а потом да се приступи суштинској реализацији програма ове странке у Бору, која је свесна да није испунила сва обећања дата грађанима Бора.

-Како је време пролазило тако се све више о свему одлучивало у врло уском кругу људи, па ми обични чланови ни сами нисмо више знали ко води какву политику. За прикупљене потписе сам сазнала из медија, а од боље информисаних чланова сам сазнала да ће се за неколико дана знати много више, односно да ће одлуке бити донете.  Најављен је и долазак представника врха странке, а приоритет ће бити да се најпре направи детаљна анализа досадашњег рад председника Општине Живорада Петровића и његових најближих сарадника, јер се, како сам чула, сумња да поред евидентно великих дуговања јавног сектора, који су премашили две милијарде динара, можда постоји још “скривених“ дугова, који ће испливати на површину-каже наша саговорница.

По њеним речима, чланство СНС-а има пуно поверење у Александра Вучића, али не жели више да подржава оне који су, кријући се иза ауторитета странке и самог Вучића, наводно, дошли до велике имовине склапјући личне дилове на штету јавних средстава, кроз јавне набавке и давања имовине Општине Бор у бесцење.

-Лакнуло ми је од када сам смењен са места директора јавног предузећа. Сада мирно спавам. Немогуће је радити у условима који су створени. Живорад Петровић се низашта није питао, а платиће цех и биће смењен, за све су се питале и још увек питају начелнице Општинске управе, оне воде Општину Бор-каже бивши директор једног борског јавног предузећа.

Да подсетимо да је, још 2015. године, др Предраг Балашевић, одборник у СО Бор, за скупштинском говорницом изговорио следеће:Balasevic_0435 1

-Немојте се изненадити ако Водовод, “3.октобар“ или Топлана у наредном периоду буду у блокади…Кад видим да се Љубинка Јелић здушно залаже за неке ствари, и када подробно излази за говорницом да брани све то, онда увек код мене остане нека доза сумње да ту постоји неки други интерес. Јер, сведоци смо из некох прошлих времена да многе ствари нису рађене у складу са прописима и законом, да постоје извештаји ревизора, где тада Љубинка Јелић, начелнива Општинске управе, није реаговала, или се касније реаговало да се неки акти доведу у складу са законом. (седница, 16.04.2015.)

Marković_0044 - Copy

 

Душам Марковић, председник СО Бор, непосредно пред смену, на седници одржаној 29.12.2015. године, је за говорницом рекао:

-Написаћу једно отворено писмо свим медијским кућама. Написаћу отворено писмо и Вучићу. О чему се овде ради? Овде се ради о превари. То што се прича о којекаквим вансеријским успесима-то је лаж, господо. Морате да знате да то мора једног дана да изађе на видело. Не може више тако да се лаже, и не може премијер да се лаже. Ја у томе нећу да учествујем.

Медији такво Марковићево писмо, колико знамо, никада нису добили.

Занимљиво је да су одборници у овом сазиву постављали многа питања и јавно тражили од Општинске управе писани одговор. По нашим информацијама одговоре никада нису добили, а ради се о врло шкакљивим питањима повезаним са великом количином народних пара.

Ево два примера:

Дарко Михајловић, тада одборник Демократске странке, поставио је Општинској управи,10.07.2015.године, следеће питање:

-Замолио бих да као одборник добијем одговор на следеће питање. Колики су трошкови Општине Бор за правобранилаштво? Колико је у протеклих пет година, по годинама, исплаћено за уједе паса луталица? Ко су заступници, односно поименично правни заступници, оних који су тужили Општину Бор за ујед паса луталица?

Јовица Васиљевић, одборник  у СО Бор је, 10.07.2015.године, изнео озбиљне сумње да се новац грађана троши противзаконито и затражио од Општинске управе и пословодства Јавног стамбеног предузећа  “Бор“ одговор:

-Јавно стамбено предузеће “Бор“ је постало интерна банка. Постало је интерна банка са главним клијентима: Топлана и Општина Бор. А власници те банке су скупштине станара. У извештају о пословању Јавно стамбено приказује добит од  1,3 милиона динара. Тврдим да они не да нису позитивни, него су негативни. Зашто? Зато што користе незаконито паре скупштина станара. Те паре су власништво скупштина станара,  и они су једнини који могу да троше те паре. Ни један директор, ни по чијем наређењу, не би смео да паре скупштина станара употреби без сагласности скупштина станара…Ја верујем, када би сада, хипотетички, све скупштине станара повукле своје паре, Јавно стамбено би прошло као Грчка, па и горе.Молио бих да као одборник до наредне седнице, односно дан раније, добијем одговор од служби: колико скупштине станара имају пара, а колико има на рачуну Јавног стамбеног, па ћете се уверити у ово што сам сада говорио.

И за крај, факсимили анотлогијске изјаве дате  “Борском проблему“ још увек актуелног председника Општине Бор. Није ли и ово доказ да се много тога знало, зна и сазнаће,  а зна се и адреса институције којој је по службеној дужности посао да све ове наводе “прочешља“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics