Јавно стамбено предузеће:“Како убити птицу ругалицу?“

Tuzilastvo_0316Јовица Васиљевић, одборник:“Јавно стамбено троши паре скупштина станара по наређењу из Општине, по наређењу из Топлане“ (16.04.2015.).“Јавно стамбено предузеће “Бор“ је постало интерна банка. Постало је интерна банка са главним клијентима: Топлана и Општина Бор. А власници те банке су скупштине станара“.(10.07.2015.)

 

DSC_0648Драган Марковић, одборник:“Седам година сам одборник. Сведоци смо да свих ових година један део јавног сектора, конкретно Топлана и Водовод, а посебно Топлана, функционишу захваљујући финансијским гаранцијама према добављаћима угља Јавног стамбеног предузећа “Бор“…“Има лоших ствари у Јавном стамбеном, то треба рећи, то знају и врапци“.(16.04.2015.)

Живорад Петровић, председника Општине Бор:“Јавно стамбено? Ми смо причали, ја сам вам рекао:не ваља стање. Стање је горе него што смо претпоставили. Ви тражите од мене да ја покренем кривичне пријаве. То је посао директора. И директор ће да покрене кривичне пријаве, а ми из Општине ћемо то да подржимо. Јер ни једно кривично дело које је у Јавном стамбеном почињено не сме да остане прикривено“.(10.07.2015.)DSC_0744

Након ових изјава најодговорнијих људи у локалној власти општине Бор, сасвим је логично што је “Борски проблем“, сходно Закону о информисању и Закону о приступу информацијама од јавног значаја, упутио питања директору Јавног стамбеног предузећа “Бор“ Горану Петровићу, који је нешто пре тога постављен на чело овог борског предузећа.(види питања)

Сам Живорад Петровић на горе наведеној седници децидирано каже: “Јер ни једно кривично дело које је у Јавном стамбеном почињено не сме да остане прикривено“. Не каже да има индиција, да постоји основана сумња. Петровић износи тврдњу да су кривична дела почињена.

Други Петровић, Горан, коме су питања “Проблема“ упућена као одговорном лицу, 26.09.2016. године(види питања), и поред постојања законске обавезе, не одговара у законском року. Заправо, никако не одговара, па смо питања поновили 10.04.2017. години(види питања) а одговор смо добили 24.04.2017. године(види одговоре: први, други), из кога се види да је одговор на постављена питања 26.11.2016. године Петровић проследио Поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу, што је, благо речено, потпуно не познавање закона или ругање грађанима, одборницима и медију који му се обратио.

Од више постављених питања издвајамо следеће, које је постављено још 26.09.2016. године: “Колико су укупно(збирно) имале све скупштине станара на крају 2014,2015. и по последњем познатом стању? Да ли је тај новац трошен на набавку угља?

Одговор, који је потписао Горан Петровић, смо добили 24.04.2017. године: “Новац скупштине станара не користи се за отплаry доспепих обавеза добављачу угља нити за отплату кредита за куповину угља. Трошкови сваке грејне сезоне града Бора, набавке угља и отплатне рате кредита, исплаћују се из дела новчаног прилива наплаћеног од пружене услуге грејања.“

DSC_0445Са Петровићем се никако не слаже одборник Јовица Васиљевић:“Ја верујем, када би сада, хипотетички, све скупштине станара повукле своје паре, Јавно стамбено би прошло као Грчка, па и горе…Молио бих да као одборник до наредне седнице, односно дан раније, добијем одговор од служби: колико скупштине станара имају пара а колико има на рачуну Јавног стамбеног, па ћете се уверити у ово што сам сада говорио“.(седница СО Бор,10.07.2015.)

У прилог “необавештености“ Горана Петровића иде и текст објављен у “Блицу“ још давне 2010. године: “Борска општина је у тоталној финансијској блокади због неусвајања буџета за ову годину, а већини јавних предузећа је рад блокиран због немогућности да плате приспеле обавезе. ЕПС је блокирао рачуне „Топлани“ за 117 милиона динара, „Водоводу“ за 19,6 милиона и „Боговини“ за 9,5 милиона динара, док је „Инекс Морава“ блокирала рачун Јавно стамбеног предузећа за 22,6 милиона динара. Ових дана очекује се да због неплаћених рачуна ЕПС блокира и Дирекцију за изградњу Бора.

– Тотални колапс је у целом јавном сектору. Јавно стамбено предузеће је гарант „Топлани“ на основу склопљеног уговора са „Инекс Моравом“ на 206 милиона динара за испоруку угља. Kредит који је узет од „Интеса банке“ од 167 милиона динара такође за набавку угља ускоро стиже на наплату, што ће додатно још отежати ионако тешку ситуацију – каже Драган Величковић, в.д. директора ЈП за стамбене услуге.’‘(види текст)

На захтев “Проблема“ да му се доставе финансијки извештаји о пословању јавног стамбеног предузеча “Бор“ директор Петровић одговара:“Што се тиче података из текубег пословања правног лица из периода 2014. год. и 2015. год. исте податке можете преузети путем приступа сајту Агенције за бонитет са седиштем у Новом Саду где су Вам у завршним рачунима јасно и недвосмислено исказани сви параметри структуре финансија.“

Ово би био легитиман одговор у случају да су подаци на сајту Агенције за бонитет безусловно доступни свим грађанима, па самим тим и медијима, али није тако.

Претрагом смо дошли до тачке у којој се за тражене информације захтева плаћање таксе од 5.000 динара(види прилог), што је супротно Закону о доступности информација од јавног значаја, који попут свих осталих закона обавезује јавни сектор да одговоре медијима учини доступним без било какве надокнаде.

Сва ова питања су, у форми колумне, поновљена у тексту “Браћа Петровићи трче почасни круг“(види колумну),10.11.2016. године, односно, тек након што нисмо добили одговор у складу са законом и тек након што су се појавили нови детаљи који су указивали на наставак “лоше праксе“ у овом јавном предузећу.

Изјава Живорада Петровића, као директора Топлане:

308-1

Наставак “приче“ о томе зашто и како је Јаво стамбено, по речима одборника, постало и остало банка партија које управљају Бором а не сервис грађана Бора у неком наредном тексту.

А сами Петровићи, Живорад и Горан, су “прозвали“ Тужилаштво својим изјавама да ради свој посао и о томе обавести грађане Бора и ширу јавност. Јер, нико, па ни медији, не могу да замене институцију каква је Тужилаштво.

Љубиша Маринковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics