Да говоримо,разговарамо и договарамо се

DSC_0042Геслом: “У животу ништа није ни црно ни бело“, др Славољуб Гацовић најавио је синоћно представљање своје најновије књиге “Од повлашћених Срба до влашког језика“ у Народној библиотеци у Бору. Књига је штампана на 788 страна и има пет поглаља: “О Пореклу и постојбини Румуна-Влаха“, “Миграције Румуна-Влаха унутар карпатско-балканског простора“, “Повлашавање Срба или посрбљавање Румуна-Влаха источне Србије“, “Да ли је матерњи језик Румуна-Влаха источне Србије влашки језик“ и, пето поглавље, “О пописивању Румуна-Влаха источне Србије“.

Након уводног излагања Весне Тешовић, директорице Народне библиотеке у Бору, и најаве промоције књиге Славољуба Гацовића о њој су многобројним посетиоцима говорили њени рецензенти: др Аннемарие Сореску Маринковић (Балканолошки институт САНУ), проф. др Љиљана Гавриловић (Филозофски факултет у Београду) и  проф. др Чедомир Чупић (Факултет политичких наука у Београду).DSC_0022 DSC_0038

-Парафразирајући рецензенте за књигу коју вечерас представљамо, могу да кажем да је професор Чупић књигу видео као својеврсну научну драму у којој  се сучељавају различити погледи, ставови, схватања и приступи тумачења и значења. Др Аннемарие Сореску Маринковић каже да Гацовић књигу пише из незахвалног положаја двоструког инсајдера. Са једне стране, аутор припада заједници о којој пише, што значи да, свесно или несвесно, себе индентификује са предметом своје студије, а са друге стране, истовремено, припада посебној подгрупи стручњака чији је задатак да проучава и консолидује идентитет интереса своје заједнице, као и да је брани аргументима. Проф. др Љиљана Гавриловић истиче да је основна вредност ове књиге огромна литература и велики број, што необјављених што објављених, али расутих извора који говоре о романско-румунском становништву источне Србије кроз веома дуг период…Чак, иако се местимично не слажем са закључцима Славољуба Гацовића, каже Гавриловићева, несумњиво је да обим и дубина његовог познавања историје читавог овог подручја, са свим његовим становницима, завређује дубоко поштовање-рекла је Тешовићева.

 Проф. др Чедомир Чупић: Више од рецензије

 Проф. др Љиљана Гавриловић и др Аннемарие Сореску Маринковић: Рецензија

Драгомир Драгић, председник Форума Влаха: Став

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics