Тужба за: “Портрет без (с)рама“

DSC_0676-300x206“Никада нисам подносио људе који једно причају, друго мисле а треће раде. Или, још јасније: не поштујем људе који ’’нит смрде нит миришу’’. Држим до тога да се во веже за рогове а човек за реч“. Цео текст због кога ме тужи Живорад Петровић следи, као и рочиште које је заказано за 22. мај ове године. Тачно у 12 часова, као што је и ред.

 Портрет без (с)рама

2016.дец. 13. Колумна

Народ каже да је и за свађу потребно двоје. Зато ме није ни изненадило недавно питање доброг пријатеља:“Шта си се, бре, завадио са оним Жиком?“. Други ми је написао поруку: “Црни Љубиша, пао си у немилост!“.  Мој универзални одговор је: дуга је то прича. Од малена сам био “свадљив“ и никада нисам подносио људе који једно причају, друго мисле а треће раде. Или, још јасније: не поштујем људе који ’’нит смрде нит миришу’’. Држим до тога да се во веже за рогове а човек за реч.

Након на десетине сати снимања разних изјава, интервјуа и дискусија Петровића, по природи посла, врло брзо сам закључио да човек, благо речено, није доследан. И без оног ко о чему… закључио сам да човек нападно потенцира на свом поштењу, стручности и самосталности у одлучивању и креирању политике овога града. А ништа од тога није истина.

Како се ова врста текста сврстава у козерије, поделићу с вама догађај приликом једног од долазака А. Вучића на радилиште нове топионице. Режисер свих представа у овом граду уприличио је шпалир у коме су били рудари у униформама а у продужетку су били истакнути чланови СНС-а, остали функционери и извођачи радова. Вучић се са свима редом стрпљиво руковао, и миц по миц дошао и до Петровића. Кренуо је да се рукује са наредном особом, али је нагло застао и окренуо се према Спасковском, који га је у стопу пратио, и кроз смех запитао: “Је ли, Благоје, јел ово онај председник Општине са којим имаш проблема?“ Након делића секунде паузе Спасковски је кратко одговорио: “Јесте, јесте, али поправља се, поправља…“.

Да ли власт мења човека или му је само прилика да покаже своје право лице- не знам, али остајем при тврдњи да Петровић није председник Општине у пуном капацитету. Неколико туђих руку, свака из својих интереса, повлачи конце. Живорад  је, суштински гледано, тек само марионета која се, додуше, батрга и покушава да се отргне од свог “политичког оца“, али бадава. Бар за сада.

Не змам да ли знате изреку: “Боље да те бије добар фрајер- него лош глас“? Живорада “бије“ лош глас. Нарочито након што је, прича се, “спонтано“ снимљен од стране самог напредног дела странке у коју се учланио а да, верујем, ни програм и статут није прочитао, као ни у свим осталим  победничким странкама  којима је гравитирао. Снимак је преслушало више од пола милиона житеља Србије, што је јако лош имиџ о Бору створило и разголитило многе нечасне ствари, а сам Вучић је најавио да ће Петровић бити смењен. И он је смењен, само о томе још није обавештен.

Поштујем сваку политичку странку. Поштујем Звезду али навијам за Партизан. И као што Партизан као институција и спортско друштво не може бити крив ако се у неком периоду, неки његов спортиста недолично понесе, тако ни политичка странка не може бити директно одговорна за оно што чине неки њени чланови. Политичка странка је одоговорна што јој је промакло тако лоше кадровско решење. Добар, способан, угледан председник или директор својим радом подиже и јача углед странке. И обрнуто.

Како је  у пуном јеку “дефинисање“ будуће политике борских напредњака и ’’конкурс’’ за избор новог руководства на свим општинским позицијама, не треба брзати. Довољно је видети тај степен нервозе и међусобне нетрпељивости да се схвати да ће неко, на крају, много тога изгубити. Неки ће добити затвор а неки други пролив, ценим.

Ако Петровић по било чему уопште буде упамћен то ће бити по његовој великој љубави према топлани, котловима, измењивачима и…угљу. Остаће бар неко да бар с колена на колено пренесе поколењима да је некада давно волео и креч.

Љубиша Маринковић

Фото: архива “Борског проблема“

 

Портрет без (с)рама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics