Фотографија- или цртање времена светлошћу

DSC_0021Хераклитовом изреком:“Не може се два пута ући у исту реку, јер стално нове воде надолазе“, Весна Тешовић, директорица Народне библиотеке у Бору најавила је синоћ отварање изложе фотографија борског фотографа и хроничара једног времена Бајрама Бакија Салијевића, подсећајући све присутне на то да је све пролазно а да фотографија, на себи својствен начин, занавек бележи један тренутак.

-Уколико би постојала могућност да целокупан свет стане на једну фотографију и да се једно такво фотографисање понавља из тренутка у тренутак, ни једна од датих фотографија не би била иста. Појава фотографије мења уобичајено схватање времена на један револуционаран и парадоксалан начин. Фотографија чини да се време заустави. Она ишчупава тренутрак из слепе колотечине трајања издвајајући једну одређену групу инпресија локализованих у простору-рекла је Тешовићева.

Бранко Пешић, новинар и дугогодишњи сарадник и пријатељ Бајрама Салијевића, говорио је о њему као о свом пријатељу, колеги и сараднику на послу.

-Данас кад смо сведоци ерозије свих вредности, када је професионализам и новинарство у никад тежем положају, посебна ми је част што сам у дужем периоду радио, сарађивао и делио добро и зло са Бајрамом Салијевићем, јер он је био и остао синоним професионализма, преданоси и истрајности у раду-казао је, поред осталог, Пешић.

Tpeћa изложба у серији Портрет фотографа посвећена нашем савременику, фотографу, фото-репортеру и сниматељу Бајраму Салијевићу је уједно и његова 17 самостална изложба фотографија.DSC_0015

Бајрам Салијевић је рођен 16. новембра 1948. у Тупалу крај Медвеђе. Године 1956. долази у Бор, где завршава основну школу, након чега уписује и завршава Одсек фотографије и камере Школе ученика у привреди у Београду. Bpaћa се у Бор и од 1969, заједно са Драгољубом Митићем, ради као фото-репортер листа Колектив, до 1972, када посао фото-репортера наставља у редакцији листа Тимок у Зајечару. Од тада сарађује са Томиславом Мијовићем, уредником часописа Развитак, у којем, такође, редовно објављује фотографије. Поново се враћа у Бор 1989. и, опет као фото-репортер, ради у редакцији Колектива, са Драгољубом Митићем и Љубомиром Марковим, све до 1993, када, оснивањем Телевизије Бор, постаје и један од првих сниматеља: У међувремену је сарађивао и са другим гласилима и објављивао у Политици, Политици експрес, Вечерњим новостима, Борским новостима, Крајини, Мајданпечким новинама, Књажевачким новинама, најразличитијим монографским издањима издатим у региону итд. Данас ради као сниматељ и представник ТАНЈУГА за Борски и Зајечарски округ.

П.С.

Телевизија Бор, чији је Бајрам Салијевић својеврсни оснивач и дугогодишњи сниматељ, није испратила овај догађај.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

DSC_0016

One comment on “Фотографија- или цртање времена светлошћу

  1. Bor Boranin каже:

    Свака част господину Бајраму Салијевић који је на бројним фотографијама “оцртао” борску историју, догодовштину и недогодовштину. Честитке њему на уложеном труду и величанственом избору пејсажа, догађаја, људе, а изоставио наше нељуде и организатору да то све предочи боранима и боранкама. То што није РТВ Бор испратила овај догађај, не чуди. Наиме да је господин Салијевић у кадру “хватао” искључиво борског бога, Спасковског и његових омиљених полтрона, шлихтера и позадињских увлакача, у Бору би били и билборди са сликама Бора и више но Вучићивих. Но, свако нека ради оно што зна и уме, а Салијевићу желим оштро око, стабилне руке и да га слуша фотоапарат, уједно га поздрављам као дугогодишњег знанца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics