Kоло, коло, наоколо…

????????????????????????????????????

“Kоло, коло, наоколо, виловито, плаховито, наплетено, навезено ,окићено, зачињено…“ За разлику од Бранковог кола, када се покрене питање где су паре пореских обвезника, како се оне троше и због чега се не троше за добробит грађана Бора, одговора нема. А то народ онда зове “врзино коло“

Обично се каже да нешто није жалосно било би смешно. Зато најпре погледајте овај невешто и незлонамерно измонтиран видо клип:

“Изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, општински и градски буџети биће умањени до највише четири одсто, најавио је министар финансија, Душан Вујовић. Међутим, у овој расподели најгоре је прошла општина Бор, једина општина у Србији чији ће буџет бити умањен више од предвиђеног, односно 4,4 процента (63 милиона динара).

Из Општинске управе кажу да је у плану обраћање Министарству финансија и Министарству државне управе и локалне самоуправе како би се овај износ умањио, односно како општина Бор не би била “оштећена” само због тога што у првој половини године има стабилан буџет и суфицит од 43 милиона.“(Ист медиа)

 “Буџет општине Бор за првих шест месеци ове године остварио је суфицит од 43,2 милиона динара, изјавио је на седници локалног парламента председник општине Бор Живорад Петровић. Он је нагласио да остварење буџета за тај период износи 41 одсто.

„Рачун општине ни једног јединог дана није био у блокади. Плате у јавним предузећина и установама исплаћиване су у минут“, изјавио је за Танјуг Живорад Петровић и поручио да је мало општина у Србији које могу да се похвале оваквим резултатима.

Према његовим речима, приходи у буџету у првој половини 2016. у односу на исти период прошле године, били су већи за око 139 милиона динара.

„Не само да више немамо дуговања, него имамо пара да урадимо све што смо планирали, када смо усвајали буџет за 2016. годину“, истакао је Петровић.“(Танјуг)

Да је изјава Живорада Петровића “да је мало општина у Србији које могу да се похвале оваквим резултатима“ паушална и плод незнања потврђује податак да су, по нашеим сазнањима, још бар две општине у суседству такође имале суфицит већи од борског иако се ради о знатно мањим општинама.

Из једне од тих општина кажу да је плод суфицита значајно повећање прилива туриста и приходи од тога, значајна средства добијена из ИПА програма, штедња  и добро планирање.  Друга општина је до повећаних прихода дошла довођењем инвеститора и издавањем пољопривредног земљишта у закуп, реализацијом већег броја ИПА програма, штедња и добро планирање.

Само Петровић не може да објасни како се дошло до оваквог суфицита, баш у тренутку када су одборници, по незваничним информацијама-јер званичан податак није презентован ни одборницима, ни јавности, највећем борском предузећу гласањем отписали дуг од око једне милијарде динара, што је равно половини годишњег буџета.

Петровић одговорно тврди: „Не само да више немамо дуговања, него имамо пара да урадимо све што смо планирали, када смо усвајали буџет за 2016. годину“. Ни то не одговара истини. Наше, а било је и одборничко и питање представника сеоских месних заједница: шта је са 20 милиона динара који нису реализовани за подстицај пољопривреди, шта је са парама планираним за изградњу борске деонице пута Горњане-Рудна Глава, где су се деле паре у висини од 24 милиона динара за суфинансирање информисања…? Ако се никоме ништа не дугује, због чега у буџетском извештају за првих шест месеци ове године код свих јавних установа пише како постоје дуговања, а у загради и “у шта је урачунато и дуговање за грејање“?

Примера ради, Општина Мајданпек је, по нашим сазнањима,  своју деоницу пута Рудна Глава-Горњане изградила средствима из ИПА програма(остало је да се заврши још пар стотина метара). И док остале општине, попут Сокобање, Књажевца, Неоготина, Мајданпека, Кладова…већ увелико баштине чињеницу да кроз ИПА програме добијају 85 одсто бесповратних средстава за иградњу инфраструктуре и капиталних објеката, Општина Бор нема ни пројектни тим, а, у оличењу самог председника, ни нит сазнања о значају и потреби да то буде приоритет свих приоритета. Уосталом “ако коза лаже,не лаже рог“:

И на крају, ево сижеа дефиниције суфицита и дефицита.

“Буџетски суфицит и буџетски дефицит настају услед неравнотеже између укупних прихода и примања с једне стране и укупних расхода и издатака буџета државе, покрајине или јединице локалне самоуправе, с друге стране.

Буџет доноси економске ефекте на више начина:

а) својим постојањем, јер убирање буџетских прихода смањује приватне инвестиције и уопште економску активност, док расходи позитивно утичу на економију, како кроз потрошњу државе, тако и кроз услуге које она пружа (правни систем, лична сигурност, новац итд),

б) својом величином, јер се верује да у општем случају приватни актери продуктивније користе новац него држава, па да је боље да је учешће државне потрошње у друштвеном производу мање,

в) постојањем дефицита или суфицита у буџету, јер

  • постојање и финансирање дефицита може имати за последицу инфлацију,
  • суфицит обично представља кочницу економској активности, те је већина економиста стога наклоњена уравнотеженом буџету.“

Епилог. Ако уважимо чињеницу да “суфицит обично представља кочницу економској активности“, онда је сав апсурд још јаснији: с једне стране се одрекнете милијарду динара, с друге не инвестирате у пољопривреду и путну мрежу и ето “суфицита“ сумње. Али, једно је сигурно, ако није дошло до привредних активности, остаје само да је општинска бирократија(на чије плате одлази четвртина буџета) од пореских обвезника заграбила више него што је смела и што је било потребно?!

То не значи да треба аминовати намеру Владе да Бору више него осталима умањи трансферна средства, томе се треба успротивити-то ће директно погодити грађане. У исто време би благотворно било да у Бор дође и Републичка буџетска инспекција, јер ово врзино коло треба под хитно распетљати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics