Топлана поново у блокади?

Вест дана за грађане Бора могла би да гласи и овако: “Јавно комунално предузеће топлана у Бору поново у блокади?! Како незванично сазнајемо, због неизмирених дуговања, која су нарасла на око 1,5 милијарди динара, рачун овог јавног предузећа поново је блокиран, што може негативно утицати на завршетак свих ремонтних послова у склопу припреме за предстојећу грејну сезону, набавку угља, али и исплату плата запосленима.Овим поводом јавности се није обратио нико од надлежних из овог предузећа, локалне самоуправе као оснивача, па ни сам председник општине Бор Живорад Петровић.“

Судећи по дневном реду седнице Општинског већа(ОВ), одржаног 15.09.2016. године, ова информација није тачна, јер се о Топлани, под тачком 23, расправљало претежно у сасвим другом контексту: председник Петровић је приоритетом прогласио потребу да демантује “неке тврдње изнете у јавности да је он лично отпустио Драгана Николића“, радника Топлане, кога је након судског спора суд вратио на посао и наложио Топлани да му приде исплати 8.872.000,00 динара за период за који је спречен да ради и још штошта.

Али, да бисте сами донели свој суд о овом случају послушајте снимак овог дела седнице ОВ.

Све да сте закључили да Живорад Петровић није ништа крив, већ да је за све крива нека правница, чије се име, чини се, помиње и у недавној кривичној пријави групе радника Топлане за одређена, наводна, кривична дела (види текст), неспорна чињеница је да је он у том тренутку директор Топлане, са обавезом да штити интересе предузећа, спречи улажење у судске спорове у околностима у којима је Николић сам понудио отказ. Директор прима савете, консултује се, али одлуке доноси сам, или се све диже на ниво одлуке управног одбора(или надзорног, не знам тачно), или оснивач доноси одлуку. Нема треће солуције.

Зато, бар мени, све више добијају на тежину кулоарске приче из времена давања отказа Николићу, да је то још једна “освета ДОС-овцу“ и бившем директору Топлане. Да је нека “невидљива особа“ наредила Петровићу да Николића истера, а не да сам оде, што је, признаћете, и у самој биографији велика разлика.

Не знам за друге медије, али је факат да је на овом порталу, у тексту Борски покемони јуре сопствени реп, који сам лично потписао, написано и следеће:

“У Бору је доћи до Живорада постало популарније од игре покемони. Молимо зато играче покемона, ако допадну до Живорада да га питају: Лебати, који директор Топлане отпусти Драгослава Николића Шврћу? Ко ће сада да му плати силну одштету коју је добио на суду? Јел грађани Бора?“mart-08-b-028-1

Остаје ми само да још гласније поновим исто питање. Да га проширим и на одборнике у СО Бор и на целокупну јавност. И ако је, као што сам Петровић каже, два и два увек четири, онда је недопустиво да грађани више плаћају туђе осветољубивости, непромишљености и некопетентности. Како је кренуло, биће ту још неплаћених “кафанских рачуна“. А, ако сам добро израчунао, дуг према Николићу, не његовом кривицом, износи више од 700 тона угља.

Грејна сезона се приближава, а о току припреме нема ни званичних информација, Незваничне кажу да је стање алармантно, да још није плаћен угаљ ни за прошлу грејну сезону, да се потписују некакве менице и срља у угрожавање рада и осталих јавних предузећа(види документ). Можда председник општине ни за то неће бити крив, али одговорност неће моћи да избегну они који су га ту поставили.

Љубиша Маринковић

One comment on “Топлана поново у блокади?

  1. Ovde ima izgled da je samo glavni govornik zakukuljen i zamumuljen,međutim zaklela se zemlja raju da se i zakukuljene i zamumuljene tajne saznaju.Zakukuljenko će morati pred zakonom da položi račune za sva svoja nedele koja je počinio u svim preduzećima gde je rukovodio pa i za vreme zakukuljenok presednikovanja sa Opštinom Bor.Ovo je samo početak otvaranja zakukuljene pandorine kutije koja se zove ŠOJIĆ GRAD na čelu sa sestriće,kada počne da se otkukuljuje a rasplet je na pomolu videćemo ko je i za šta odgovoran.Ovde se radi o šteti prema Opštini Bor koja neverujem da se može izmeriti u stotinama miliona dinara već samo u nekoliko milijardi dinara.Ja imam veru u današnju vlast i predsednika vlade i kažem ako je i onaj sićušni miš počini delo i pred zakonom i pravdom odgovar i snosi posledice za svoja dela,red je i na ove krupne mačore da im se počnu kretiti brkovi i repovi o kandžama da ne govorim.Vreme će vrlo brzo pokazati ko je ko u raznim mahinacijama koje se čine od 2008 godine u kontinuitetu,sa dovođenjem svojih rođaka u poziciju rukovođenja u preduzeću od kojeg ne zavisi samo grad Bor već i cela Republika Srbija,a šta reći tek za Opštinu Bor,opštinsko veće,predsednika opštine,zamenike i ostale kadrove po preuzećima i ustanovama.Borani neka nam je svima na pomoć,ovaj što nas svakog dana odozgo gleda i određuje nam sudbinu,posle ovih koji su sad na vlasti očekuje nas sigurno potop i kataklizma na svim nivoima ali na dobro niko od nas nije naviko mi smo navikli na loše i na ono što nam je vrlina-skromnost-izdržaćemo još jednu vremensku nepogodu na suvom bez poplave ali sa dosta velikim iskušenjima.SREĆNO SVIMA NAMA-MI SMO GRAD RUDARA I OSTALIH MUČENIKA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics