Постављен нови биодиск у Бањском пољу

DSC_1305Локална самоуправа у Бору је инвестирала нешто преко 19 милиона динара у изградњу и стављању у погон новог постројења биодиска у насељу Бањско Поље, на месту где је већ лоциран биодиск постављен пре више од 30 година и који одавно није у функцији. Ефекат овог новог пречистача комуналне воде, који је пуштен у погон протекле недеље, биће да се у Брестовачку реку испушта вода квалитета друге категорије, односно истог квалитета као што је у самој реци.

-Ово је само почетак санације постојећег лошег стања у коме се због нефункционисања неколико биодискова фекалне воде директно изливају у водотокове, што никако више не сме да се догађа. Настављамо са постављањем нових биодискова, најпре у насељима Металург до краја ове године и Бора два већ почетком наредне године, и за то у буџету имамо потребна финансијска средства. Посебно ми је драго што у реализацији инфраструктурних пројеката учествују и борска комунална предузећа. То ће бити наш принцип и убудуће: свако ко добије посао у Бору мораће да за партнера узме и одговарајуће борско  комунално предузеће-истакао је Живорад Петровић, председник општине Бор.

Посао на изградњи овог биодиска поред познате београдске фирме добило је и наше Јавно комунално предузеће “Водовод“.

-Овај биодиск својим капацитетима задовољава потребе пречишћавања отпадних вода из насеља Бањско Поље, из кога се, зависно да ли је летњи или зимски период у питању, излива 2-4 литра отпадне воде у секунди. Рад  новог биодиска је аутоматизован и његово функционисање константно се прати из “Водовода“, коме је поверено одржавање и надзор над овим постројењем- каже Зоран Марковић, директор ЈКП “Водовод“.

По речима Марковића, “главни посао“ на пречишћавању отпадне воде обављају бактерије које се “посеју“ у постројењу биодиска, након чега се течност два пута прочисти кроз ово постројење и вода задовољавајућег квалитета испушта у речни ток. Бактерије успешно разграђују и све чврсте материје органског порекла, а предмете неорганског порекла, који се често налазе у нашим канализационим системима, заустављаће одговарајући филтер на улазу у постројење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics