Борба против климатских промена

Sa sastanka u hotelu Albo_Бор – Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларија УНДП у Београду су са Друштвом младих истраживача Бор, као суорганизатором на локалном нивоу, организовали регионалну радионицу о климатским променама у борском хотелу “Албо” протекле недеље. Циљ радионице је подизање свести на нивоу локалне самоуправе о проблемима климатских промена укључујући и националне нивое емисија гасова са ефектом стаклене баште, мере ублажавања климатских промена-митигација, као и утицаје промена климе.

– Ово је једна у низу радионица коју спроводимо у сарадњи са ресорним министарством о подизању свести о проблемима и изазовима климатских промена. Основна идеја и циљ је да националне планове и стратегије приближимо локалним самоуправама и заједно са њима разматрамо на који начин се оне могу спремити када је у питању ублажавање климатских промена и како се прилагодити измењеним климатским условима-каже Мирослав Тадић, портфолио менаџер Уједињене нације програм за развој Републике Србије.

Владимир Ђурђевић доцент на Физичком факултету у Београду истако је да се по званичној прогнози за Југоисточну Европу лето ове године неће пуно разликовати у односу на претходне године.

– Овогодишње лето ће бити нешто топлије од просека, али не очекује се већа разлика у односу на претходне године. Што се глобалних климатских промена тиче, забележено је убрзано загревање наше планете које је директно повезано са емисијом гасова стаклене баште и то је оно што нас очекује и у будућности, уколико се дугогодишњи сценарио коришћења фосфорних горива као примарниог извора енергије не промени-наглашава Ђурђевић.

На радионици је било речи и о Тимочкој крајинi као простору у Србији који може бити најпогођенији климатским променама.

– Тимочка крајина има ресурсе да да свој допринос у решавању целокупног проблема. Она је богата водом, имамо реку Дунав где су изграђене две хидроелектране, а у плану је и изградња треће. Закључак са протекле радионице и молба упућена држави је да се тај пројекат што пре реализује. Позитиван пример је Соларна електрана која је изграђена у близини Кладова- закључује Топлица Марјановић, руководилац пројекта у Бору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics