Приватизација Центроистока

Slavica StojanovicБор – На основу предлога Агенције за приватизацију, Министарство привреде донело је одлуку о моделу и методу приватизације трговинског производног предузећа Центроисток, које ће бити спроведено продајом капитала на основу јавног прикупљања понуда са јавним надметањем, уз условни отпис дуга.

-С обзиром да је троје инвеститора исказало интересовање за куповину Центроистока, добили смо одлуку о моделу продаје капитала. Урађена је комплетна приватизациона документација, процена вредности капитала, и то је достављено Агенцији за приватизацију-рекла је Славица Стојановић, извршни директор Центроистока.

У саставу Центроистока тренутно ради шест малопродајних објеката и градска пијаца. Једна од најмодернијих трговинских кућа у бившој Југославији, претходну годину је завршила са губитком у пословању од 26 милиона динара.

-Малопродајни објекти се налазе у селима Велики Кривељ, Бучје, Доња Бела Река, у насељу Бор ИИ и три продавнице су у граду. Због велике конкуренције, доста је смањен промет у нашим продавницама и нисмо задовољни како послују – рекла је Стојановићева.

Агенција за приватизацију, која је и већински власник Центроистока, је 2008. године раскинула уговор са тадашњим власником, због неиспуњавања уговорних обавеза. Субјект приватизације је акционарско друштво са структуром капитала: Агенција за приватизацију 49,41 одсто (101.390 акција), затим Акционарски фонд 8,19% (16.807), Општина Бор 22,39% (45.941), и остали акционари 20 % или 76.654 акција.

У одлуци о одређивању модела и метода приватизације овог предузећа се наводи да је законом прописано да Агенција за приватизацију предлаже надлежном министарству модел и метод приватизације, мере за припрему и растерећење субјекта приватизације у року од 45 дана од дана истека рока за достављање писма о заинтересованости. Агенција при предлагању одлуке цени вредност капитала, стратешки значај предузећа као и број запослених.

– Раније није било интересовања да Општина Бор преузме Центроисток и оформи јавно предузеће. То би још увек могло да се уради. Центроисток тренутно има 27 радника, који би могли да раде на зеленој пијаци, а да се остали објекти дају инвеститорима. С обзиром да је било троје заинтересованих за куповину нашег предузећа, избегли смо да се нађемо међу 188 предузећа које одлазе у стечај, већ је донета одлука о продаји капитала, што је много повољније и за раднике и за фирму – додаје наша саговорница.

Почетна цена за продају капитала, односно имовине износи најмање једну половину од процењене вредности капитала који се нуди на продају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics