Биомаса у замени за конвенционалне енергенте

GIZ biomasaБор – Округли сто на тему ’’Биомаса – потенцијал за развој Источне Србије’’, одржан је протекле недеље у Општини Бор, ради унапређења животне средине повећањем енергетске ефикасности и већим коришћењем биомасе као обновљивог извора енергије. Циљ организовања оваквих скупова је подизање свести о важности коришћења обновљивих извора енергије и могућностима развоја локалних заједница кроз овакве пројекте.

– На ову тему биће организовано низ округлих столова до априла месеца наредне године. Ово је трећи округли сто, након Београда и Ужица, и сваки пут говоримо о биомаси на специфичан начин који се тиче одређеног региона. Сада говоримо о искоришћењу шумске биомасе у борском и зајечарском региону. Иначе, Србија има велики потенцијал за коришћење биомасе, како шумске, тако и пољопривредне. А, биомаса се може користити како у системима даљинског грејања, у замени за конвенционалне енергенте као што су мазут или биогас, али и у индивидуалним домаћинствима. Ова тема представља озбиљан развојни потенцијал Србије и треба је искористити на прави начин – закључила је Валентина Ђурета, координаторка програма испред Београдског фонда за политичку изузетност.

Љубинка Калуђеровић, секретар Одбора за животну средину и ванредне ситуације у Сталној конференцији градова и општина истакла је да уколико се не промени нешто у односу на досадашње начине грејања, изгубиће се много у економском и смислу енергетске ефикасности, али и неоправдано допринети већем загађењу животне средине.

– Данас постоје бројне технологије за успешно прелажење са коришћења необновљивих на обновљиве изворе енергије. Надамо се да ћемо све присутне убедити да у наредном периоду много више обрате пажњу на коришћење обновљивих извора енергије, да то препознају као шансу и да у томе препознају социјални моменат. Сматрамо да у Бору и околини много више предузетника и малих фирми може да се бави нечим што налази примену у грејању, попут израде пелета. Борска околина је богата шумом и мислимо да од тог шумског отпада може да се направи један добар производ – казала је Калуђеровићева.

Организатор округлог стола био је Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, а уз подршку Немачког друштва за међународну сарадњу (GIZ) и Амбасаде Финске у Београду. Семинару су осим стучњака у овој области, присуствовали и представници локалне самоуправе, као и организација и друштава која раде на очувању животне средине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real Time Analytics