Бор први град у Србији где је урађена ревизија ЛЕАП

Милан ТрумићПрва ревизија Локалног еколошког акционог плана (ЛЕАП) у Србији урађена је у Бору.

Овај стратешки документ рађен је у складу са међународним стандардима и нормама, поштујући одредбе важећих еколошких закона у Србији.

 –На путу ка приступању Европској унији управо ће, између осталих, бити тражен и значајан документ као што је ЛЕАП, јер је од великог значаја решавање кључних питања везаних за заштиту животне средине. Да би се аплицирало за средства код приступних фондова ЕУ, управо се траже овакви документи и озбиљност локалне самоуправе да реши горуће еколошке проблеме – рекао је проф др Милан Трумић, руководилац тима за израду ЛЕАП.

Ревизијом овог планског документа обухваћен је период од 2013 до 2023. године. Један од најважнијих пројеката, истиче др Трумић, је завршетак реконстукције топионице бакра и изградње нове фабрике сумпорне киселине.

Урађена је анкета кроз коју је прошло око 500 Борана и задивљујуће је колико грађани данас имају више информација о екологији него пре 10 година. Много је чвршћа сарадња између Борана, РТБ и невладиних оргнизација што је за сваку похвалу. Најбитнија је изградња нове топионице бакра , новог крака колектора отпадних рудничких вода који се налази испод јаловишта Рудника бакра “Велики Кривељ” као и рекултивација деградираних подручја насталих стогодишњим рударењем. Нови сегмент у ЛЕАП је мониторинг буке – додаје наш саговорник.

ДПСИР метода као основа ЛЕАП документа је и међународно призната методологија. Др Трумић истиче да је неопходно обновити сарадњу са агенцијама које се баве заштитом животне средине.

Сада када имамо овако добро урађен плански документ, добру екипу стручњака и буџет испланиран за решавање еколошких проблема треба обновити сарадњу са Европском агенцијом за реконструкцију и развој, и другим агенцијама које помажу реализацију квалитетних еколошких пројеката. У документу је најбитније мишљење грађана, од којих неки сматрају да је проблем загађења ваздуха већ решен, започетим пројектом реконструкције топионице бакра и изградњом нове фабрике сумпорне киселине. Према ДПСИР методологији, на основу параметра, пруже се могућност да сагледамо ситуацију у Бору што се тиче екологије у односу на остала индустријска места у свету, као и да конкуришемо за додатна средства неопходна за решавање еколошких проблема – додаје др Трумић.

Коментари су затворени.

Real Time Analytics